El Seminari Ítaca d'Educació Crítica neix de gent diversa, amb molts protagonistes de la generació que va democratitzar l’escola catalana, amb veus sorgides a Catalunya a l’entorn de la ILPeducació de l’any 2014, amb noves generacions de professorat i amb la col·laboració d’intel·lectuals d’aquí i d’altres països. Ens hem constituït com a col·lectiu, amb la intenció de ser un espai de debat, reflexió i difusió d'idees educatives, des d'una perspectiva crítica.
Estem en desacord amb l’enfocament i la política educativa actual i amb el rumb que regeix la dinàmica de l’Ensenyament. Partim de la base que el Neoliberalisme està colonitzant l'educació per redirigir el seu rumb posant-lo al servei dels seus interessos i apostem per una educació que permeti forjar ciutadans i ciutadanes lliures i crítics, creatius i amb sòlids valors ètics.
Defensem una pedagogia de la llibertat, que permeti forjar ciutadania insubmisa a les injustícies i una recerca educativa que eviti apriorismes i supèrbies acadèmiques, i que sigui capaç d’aprendre dels errors.
Entenem que només el sistema públic d’ensenyament lliure d’interessos particulars pot garantir la instrucció, el coneixement i l’educació igual per a infants i joves sense desigualtats per motius d’origen, socioculturals i socioeconòmics.
Criem que avui, més que mai, és necessari veus crítiques que serveixin per qüestionar la deriva involutiva que s’està produint a l’ensenyament als nivells global i local, i oferir alternatives que vagin en la direcció contrària. Aspirem a crear un espai des del qual es pugui elaborar un relat contra-hegemònic, que arribi al professorat, a les famílies i a la societat en general. Cerquem la reflexió amb la comunitat educativa per aconseguir que el sistema educatiu públic sigui just i satisfactori per a tothom.
Proposem que participis i, totes i tots plegats, formem una força que organitzi i promogui les activitats esmentades, amb un marcat component de formació, divulgació, crítica i proposició, adreçades al professorat a la comunitat educativa i a la societat en general.
Només per a docents?
Es tracta d’un espai sobre el món de l’educació i l’ensenyament, per tant, és obvi que el professorat hi estarà interessat. No obstant això, en cap cas s’exclou la participació a persones d’altres àmbits sempre i quan tinguin interès i ganes de participar, treballar i/o aprendre.
Què fem?
Al Seminari Ítaca d’Educació Crítica desenvolupem diferents tasques i estudis per entendre i analitzar l’educació i l’ensenyament des d’una perspectiva crítica; d’una manera planera podríem dividir-les entre les que tenen un marcat component de formació, i que impliquen una major continuïtat, i les que tenen un caràcter més divulgatiu i enfocat a l’exterior.
El primer conjunt de tasques està format per diferents grups de treball amb la intenció de crear processos formatius, per als mateixos grups o per ser adreçats a l’exterior; formació des d’una posició crítica a la realitat existent.
En el segon conjunt de tasques es situen l’elaboració de cursos, conferències i altres materials de formació en educació crítica com a suport pedagògic i polític. Els cursos i les conferències estan obertes a les peticions que ens facin els col·lectius als quals ens adrecem i sempre estaran proveïts d’una vessant pedagògica i divulgativa, alhora que crítica i rigorosa.
Línies de treball
Informes: Presentar aspectes de la realitat educativa i del món de l'ensenyament per a les persones que vulguin conèixer la situació actual. Els informes estaran basats i protegits per dades i documentació àmplia i rigorosa. Aquests Informes estaran concebuts, també, per ser usats com a instruments de formació i d'anàlisi per a tots aquells que participen o vulguin participar en la construcció d'una educació i d'un ensenyament de qualitat com es mereix la nostra societat i el nostre país.
Estudis: Treballs amplis realitzats amb el principal objectiu d'aprofundir sobre un punt concret o una temàtica determinada de l'educació o de l'ensenyament.
Investigacions: Assajos, proves, recerques per al descobriment o coneixement d'aspectes fonamentals o nous de l'educació i de l'ensenyament.
Seminaris: Estudis d'investigació, formació, etc. Guiats per experts en la temàtica tractada i basats en la suma d'aportacions de totes les persones que hi participen.
Cursos: De dimensions més grans que els seminaris, i amb un objectiu més formatiu, impartits per experts qualificats.
Conferències: Dissertacions per discórrer metòdicament sobre matèries educatives, sobre polítiques educatives o sobre l'ensenyament.
Debats públics: Espais de discussió sobre la temàtica educativa on hi hagi posicions contraposades, les quals es troben subjectes a les regles metòdiques d'intervenció i d'exposició dels seus arguments, sota la supervisió d'un conductor.
Jornades: Diverses sessions amb una temàtica conjunta o única en les quals es debat i reflexiona per determinar unes conclusions finals.
No tenim subvencions, ni cobrem matrícules. No depenem de cap organització.